Weetjes, tips, handigheden...

Wanneer moet men ringen? Voor alle vogelsoorten groot of klein geldt: de dag dat de ogen open gaan. Bij kleine vogels is dat mss de derde dag, bij kanaries na een week en bij grote parkieten 11 dagen.. probeer steeds of de ring er niet weer afschuift. Teruggeschoven ringen in het nest kunnen voor vergroeiing van het gewricht zorgen en b.v. de achterteen vooruit doen groeien, waardoor grip op de zitstok moeilijk wordt en zeker bij het paren voor problemen en onbevruchte eieren zorgt.

Wanneer begint het broeden ??? Let op de grootte van het nest. Bij het meeste gevvallen is het zo, de helft +1 of de helft en afgerond naar boven. B.v.  4 eieren: 2 = 2 en voeg daar 1 bij, dat is op het derde ei. 5 eieren: 2 = 2,5 en afgerond 3, dus ook het derde ei.

Een goed koppel schijt op dezelfde hoop.(aloud gezegde bij kwekers)

Kromsnavels hou je het best apart . En soortgenoten het liefst niet naast elkaar, best een ander stel ertussen plaatsen of helemaal afschermen. Zodat ze elkaar niet zien, dichte wanden dus.

Kalme parkietensoorten: valkparkiet, bergparkiet, Catharina, neophemasoorten. Kakariki's zijn niet agressief maar enorm nieuwsgierig en verstoren aldus de nesten van andere vogels.

Bepaalde planten bloeien op bepaalde tijdstippen en dat heeft zijn reden: in maart het klein hoefblad en dat is goed voor broedsheid en voor de bevruchting der eieren. In september het boerenwormkruid, goed middel tegen wormen. Weegbree voor de rui in augustus.

Hoe zie je dat een pop tegen het leggen zit? Ze heeft een gezwollen onderbuik, de rug stoot op en de staart gaat afhangen. De rechte ruglijn met de staart is onderbroken.

Look in het drinkwater is wormafdrijvend. Wormen verdragen geen look en verlaten het lichaam.

Hoe doe je veren glanzen (met oog op TT)? Doe wat glycerine in het lauw water dat je op de vogel verstuift.

Tip tegen bevriezen drinkwater: zet de waterschaal(geen plastic) boven op een omgekeerde aarden bloempot (met opening in) en onder de bloempot leg je een brandende gloeilamp.

Zit een vogel dik? Spuit wat lauw suikerwater in de krop (liefst met pipet of kropnaald). Dit geeft direct energie (denk aan cola bij diabetici) zodat ze weer de kracht hebben om zelfstandig te kunnen eten. Zet de vogel ook warm om geen energieverlies te hebben die hij nodig heeft voor herstel.

Bijverlichting? Het best de dag eenzijdig verlengen. Dus enkel 's morgens vroeger licht maken, dan kan 's avonds elke vogel gaan slapen op het natuurlijk dagritme zonder dimmer te moeten inschakelen (en bijhorend nachtlampje dat dan moet branden).

Plukken de ouders de jongen? Leg de nestkast open! Geeft licht in de kast. Bij grotere jongen kan je ze samen in een hoek in de kweekkooi zetten.

Ontsmetten van een broedblok na een eerste ronde b.v. onderdompelen in kokend water.

Tip: hang de nestkast een paar cm van de wand, dit helpt tegen luis!(je kan een stukje VAPONA strip ertussen steken) Ook kweekkooien stapelen met een stukje strip ertussen. 1cm² per hoek is voldoende.

Nog tegen luis: de naden met vaseline insmeren. De (bloed)luis kleeft eraan.

Voeder en waterbakjes in emmer met javel (bleekwater) laten inweken. Zijn zo ontsmet!

Zitstokken zijn het best uit natuurhout: takken van wilg, els, berk,.. verschillende diktes voor pootjesgymnastiek en zacht hout om op te knagen en is warm aanvoelend. Kunststof en metaal uit den boze tijdens de winter: tenen bevriezen!

Tegen luis: tabak of tabakstelen onder in het nestblok of onder de snippers mengen.

Ontwormen: ontwormingsproduct op een stukje appel doen.

Muizen buiten volière houden kan door fijn volièregaas in L te plooien en in de grond te graven met vlakke opstaande kant naar binnen en de platte naar buiten. Als een muis graaft langs randen en muren, botst ze dan wat dieper op gaas en kan er niet door.

Vermijd tefal braadpannen te gebruiken op plaatsen waar vogels opgekooid staan. Menigeen viel al dood van de dampen. De stof PFOA (perfluoroctaanzuur), die gebruikt wordt voor de vervaardiging van teflon, is giftig en zou voor de mens ook kankerverwekkend zijn.