Dierlijke eiwitten

Het overgrote deel van de voeding die wij de vogels aanbieden bestaat uit plantaardige samenstellingen: granen, zaden, vruchten, fruit, onkruidzaden,...

Maar om jongen op te kweken, hebben zowel mens als dier dierlijke eiwitten van doen.

In het boek "Australische parkieten in het wild" wordt gewag gemaakt van onderzoeken op de krop- en maaginhoud van alle soorten parkietenin Australië, en overal werden er insecten in gevonden. Geen vliegende, wel kruipende! Hieruit kan besloten worden dat de vogels wel degelijk nood hebben aan dierlijke eiwitten en ze die zoeken op de grond, tussen schors enzomeer.

Deze dierlijke eiwitten kunnen wij hen ook geven en kunnen ze zelfs voor hen kweken. Hierbij denk ik aan meelwormen, buffalowormen ,pinky's, moriowormen. Er zijn ook wasmotlarven en dergelijke die aan grotere soorten kunnen gegeven worden.


Meelwormen zijn de larven van de meeltor. De kever zelf is niet zo bekend, de larve (meelworm) is veel bekender en is zowel een plaaginsect als een belangrijke bron van voedsel voor vogels en reptielen, vooral in gevangenschap gehouden dieren zijn ervan afhankelijk. Alleen de larve wordt op grote schaal als voedseldier verkocht, de kever is daarvoor ongeschikt. Wie de kever eens wil zien kan echter een paar wormen de kans geven zich te verpoppen.

Het kweken:  Je begint met een bak voor de meelwormen. Deze bak moet een opstaande rand hebben van minimaal 3 cm, liefst iets hoger. De bak moet gladde randen hebben zodat de meelwormen er niet uit kunnen. Ventilatie is heel erg belangrijk bij meelwormen. Doe dus nooit een deksel op de bak! Goed voer voor de meelwormen is 1:1 gemengde tarwebloem met zemelen. Als vocht kun je het beste elke dag een beetje verse groente of fruit geven. Het liefst zo dat de ondergrond van zemelen en tarwebloem niet nat kan worden... een temperatuur van 27°c is ideaal daarvoor.

Buffalowormen: lijken op de meelwormen maar zijn veel kleiner, wat ze geschikter maakt voor kleine zangvogels.

Buffalowormen (Alphitobius laevigatus) zijn uitermate geschikt als voer voor vissen en (kleinere) insectenetende vogels. Vooral tijdens de broedperiode zijn buffalowormen zeer geschikt als voer voor onder andere mezen en goudvinken.
Buffalowormen zijn zeer voedzaam door het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte. Ze zijn goed verteerbaar, omdat ze zachter zijn.

  • Bewaar buffalowormen op een droge plek bij een temperatuur van 10 tot 16°C in een plastic bakje met gladde wanden. Voer eventueel wat tarwezemelen of brood bij als u ze langer wilt bewaren. Voorkom dat de buffalowormen te dicht op elkaar zitten.
  • Buffalowormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig. 
  • Buffalowormen kunnen het best bewaard worden op een koele plek (koelkast of kelder). Bij lage temperatuur schakelen ze over in een soort 'spaarstand' en zijn ze inactief. Ze kunnen nu lange tijd zonder voedsel, maar hebben nog steeds behoefte aan zuurstof!

Pinky's: maden van de groene vleesvlieg. Je kan ze levend aanbieden, maar dan plet je het best het kopje zodat ze niet door de krop van de jonge vogel kunnen knagen. Beter is ze dood aan te bieden: even in kokend water dompelen , afspoelen en toedienen. Het meest worden ze gegeven als diepvriesvoer. Ze zijn gewassen en klaar voor gebruik, enkel te ontdooien.