Rosella

De Platycercus eximiuskomt voor in zuidelijk Australië. Het is eenbontgekleurde vogel met rode kop, borst en stuit. Zijn keel is wit en zijn buik geelgroen. De vleugels en staart zijn blauwgroen. De kleuren van het vrouwtje zijn minder fel, ze heeft ook een kleinere kop.

De rosella's variëren tussen 27 cm en 38cm in grootte, al naargelang de soort.

Geslachtsrijp na ongeveer 1 jaar. Kweken gemakkelijk in een volière van 3m op 80cm. Als ze beschikken over een vorstvrij verblijf zijn ze winterhard te noemen.

Als nestblok gebruiken ze graag een schuin type met een bodem van 20x20cm en een hoogte van 50-60cm. Als bodembedekking gebruik ik houtkrullen vermengd met potgrond.

Het nest bevat 2 tot 8 eieren (afhankelijk van de soort). De broedduur duurt 19- 20 dagen en er zijn maximaal 2 broedsels per jaar. Na vier weken vliegen de jongen uit. De levensverwachting is in gevangenschap ongeveer 20 jaar

Als voedsel houden ze van een stevige parkietenmengeling met zonnebloempitten aangevuld met eivoer, sepia, grit en maagkiezel, wat groenvoer en appel versmaden ze ook niet. Ze zijn zelfs verlekkerd op meelwormen en maïskolven.

Er zijn heel wat verschillende soorten rosella's: stanley, bleekkop, pennant, prachtrosella, geelbuik, brown, adelaide...

In deze soorten hebben we dan nog de kleurmutaties:wildkleur, pastel, cinnamon, opaline, lutino, rubino,...