Kakariki

Wel en wee met de Kakariki

Twee jaar geleden zag ik op de verkoopsite van "kapaza" iemand die een goudgele kakariki aanbood en zelf op zoek was naar kweekkooien. Daar ik stopte met kanaries en exoten had ik heel wat kleinere kweekbakken op overschot. We kwamen tot een vergelijk voor een ruil. Het bleek een mooie forse man te zijn. Via kapaza weer een pop gezocht en gevonden bij een kweker in Wakken.

Daar kreeg ik heel wat info over de voeding, vooral over het toevoegen van fruitmuesli en gekiemd zaad. Bij dit laatste zitten geen zonnebloempitten. Terwijl wij zo bezig waren, zagen we reeds dat het koppel (ik had mijn man meegenomen) goed overeen kwam.

Thuis gekomen stopte ik ze in een kweekkooi van 90 x 50 x 40 diep met aangebouwde nestkast. Ik moest nog mijn binnenhok aanpassen, want ik had de bouw voorzien van 6 hokken van 1m lengte 60 hoog en 60 diep met nestblokken aan de voorkant. Groot was mijn verwondering dat tijdens de verbouwingen het koppel tot de leg overging en zowaar 7 jongen opkweekte. Weliswaar maar 2 goudgele. De anderen waren wildkleur bont. Ik was wat ontgoocheld, niet in de kweek, maar in het "kleur" resultaat. Ik ben namelijk gek op al wat met geel en rood te maken heeft (alsook kobaltblauw). Wonderbaarlijk kon ik die bonte vlug verkopen. Ik ruilde 1 goudgele in voor een goudgele man en hield een eigenkweek pop verder.

Ondertussen zag ik iemand die een swiftpop zocht en een koppel goudgele te koop had. Weer werd een ruil gesloten. Ik beschikte nu over 3 koppels en de kweek ging wonderwel. Steeds 6-7 jongen per nest!

Weer wilde ik een goudgele ruilen bij een kweker, maar daar gekomen kreeg ik een cinnamonpop te zien komend uit twee goudgele en een "rare gele" met vuilwitte dons en een eerder opgebleekte citroengele kleur, maar ontbrak zijn staart en zag er wat slonzig uit. Ik kreeg beide zusters mee en zou zien wat er kon gebeuren. Thuis gekomen zag ik dat de cinnamon 5 tenen had aan zijn ene poot (eerste teken). Weer contact gezocht en bleek dat er in de voorouders fallowras ( van R. van Obbergen) verscholen zat. Een jongen uit de buurt kwam even naar mijn vogels kijken en we hadden het over die fallows. Toeval wil nu dat die kerel de week nadien in de streek van Mol een koppel fallows op de kop kan tikken voor een spotprijs. Hij kreeg er jongen uit, maar ze lieten ze afsterven. Toen ik dat hoorde, hebben we geruild voor valkparkieten. Ik had nu een stel bronze fallow. Deze gingen vlug in nest en hadden 5 jongen. Drie verschillende kleuren waren erbij: bronze fallow, pale fallow en fallow-ino (zo'n cirtoengele met vuilwitte dons)

Die hogervernoemde fallow-ino die ik meekreeg , kwam maar niet in de veren en ik zag zijn pootjes meer en meer vergroeien. Hij sleepte zich langs de grond en had last om tot op een stok te geraken. Ik heb het diertje uit zijn lijden moeten verlossen. Maar dit was een tweede teken!

Uit een volgend nest van mijn bronze fallows, kwam er weer een fallow-ino tevoorschijn die naarmate hij ouder werd ook steeds meer last van poten en gewrichten kreeg. Teken Nr3

Ik vermoed dat inteelt hier de dader van is en probeer nu de stellen uit elkaar te halen en over cinnamon weer sterker te maken.

Ondertussen leerde ik een andere eigenschap van de kakariki kennen! Meester uitbreker! Terwijl ik deze zomer in de moestuin boontjes aan het plukken was hoorde ik in de sparren van mijn buurman een kakariki... Pas na enige tijd realiseerde ik mij dat het misschien wel een van de mijne zou kunnen zijn. Vlug gecontroleerd... de volières waren intact, maar in de kweekkamer was een stel erin geslaagd het deurtje te openen en ze waren door de openstaande buitendeur verdwenen. Bijna kon ik er een terug vangen (niet schuw) maar de poes van de buurman sprong een fractie eerder tevoorschijn dan mijn schepgebaar met het netje... De kaka schrok... Ik had hem nog juist tegen de rand van het netje, maar hij kegelde aldus over de afsluiting en zo de struiken in. Groot mijn verbuistering toen ik 's anderendaags winkelen ging en aan de sporthalle een poes zag lopen met een pale fallow in haar muil!!! Om je voor het hoofd te stoten zoiets!

Die pale fallows zijn echte beauty's, vooral als ze in de zon ravotten. Die lilaschijn op schouders, stuit en staart maakt de picture AF! Als ze nat zijn daarentegen zijn het grijzige vogels...


Ondertussen zijn al die kakariki's zodanig tam en nieuwsgierig geworden dat mijn kleinkind er verzot op is. Hij kan de kooien niet voorbij zonder ze eens te moeten aaien, zij appreciëren het blijkbaar, want telkenmale komen ze naar zijn handje toe. Daarvoor alleen al zou je ze in je kweekbestand willen houden

Huisvesting:

  • 3 koppels vliegen in een volière van 3m op 80cm en 2m hoog.
  • 2 stellen in een kweekkooi van 1m x 60 x 60
  • Nestblok van 30cm diep 20x20 grondvlak

Voeding:

  • Grote parkietenmengeling
  • Eivoer ORLUX grote parkieten (met insecten en kreeftjes) daarin gemengd fruitmuesli (Aldi), biergist en gekiemd zaad.
  • Verder: appel, kiwi, peer, wortel, sla, witloof en trosgierst

Steeds:

  • grit en maagkiezel
  • Ontwormd (samen met mijn andere parkieten) in september en februari met codiverm100
© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin