Zonparkiet

Aratinga solstitialis

Komt voor in Brazilië, Gyana, Suriname, Venezuela, Frans-Guyana. Ze leven in droge savannes met bomen kreupelhout en cactussen. Ook aan bosranden tot op een hoogte van 1200m. Ze bezoeken ook veelal landbouwplantages en broeden (tussen december en maart) in holten van afgestorven bomen. Is 29-31cm groot.

Huisvesting:

Het houden van zonparkieten in ons land geeft geen problemen. Er wel op letten dat ze soortgenoten niet verdragen tijdens de kweek. Dus paarsgewijs houden en een nachthok is aan te bevelen. In de donkere maanden houden ze toch van zo'n 12u licht. Zijn grote knagers! Dus alu volières zijn aan te bevelen. Degelijk gaas moet aan de snavel kunnen weerstaan (19x19x1.45) Rennen het liefst scheiden met dubbel gaas dit om verwondingen van de buren te voorkomen. Het liefst een betegelde of betonnen vloer voorzien.

Ze houden van uitgeholde natuurstammen. Andere nestkasten dienen een bodemopp van 20x20  tot 28 x28 te hebben en bij voorkeur 60cm hoog te zijn. Invliegopening: 7cm. Binnenzijde voorzien van gaas om op te klimmen. Houtspaanders en potgrond samen met een stuk vermolmd hout dienen als nestmateriaal. Ze slapen ook in het broedblok. Dus steeds laten hangen.

Houden ook van baden of regendouche.

Voeding:

Grof zaadmengsel van grote parkieten aan te vullen met 50% eivoer en 50% universeelvoer. Kiemzaad, fruit, bessen en groenvoer ook regelmatig verstrekken. Halfrijpe maïskolven eten ze ook graag. Verder maagkiezel, grit en drinkwater.

Takken (fruitbomen-wilgen) voorzien als bezigheidstherapie en dempen van knaaglust.

Kweek:

De vogels zijn meestal in hun tweede levensjaar broedrijp. Mannen en poppen zijn op het zicht niet te herkennen. DNA -analys brengt zekerheid. Meestal al vroeg in het jaar (maart) kan je eieren verwachten. Het legsel bestaat uit 2-5 eieren die 23 dagen bebroed worden. Op de leeftijd van 15-17 dagen worden de wit bedonsde jongen geringd met een ringmaat 6mm. De jongen blijven 7-8 weken in het nest en zijn 3 weken na het uitvliegen zelfstandig. Meerdere broedsels per jaar zijn mogelijk. De jongen zijn groener dan de ouders en zijn pas na 18 maanden op kleur.

Bijzonderheden:

Ze hebben een luide stem vooral bij onraad. Hou ze niet te dicht bij huis, zodat ze je zien aankomen en niet direct schrikken.

Kunnen 15-30 jaar in gevangenschap leven