Halsbandparkiet

Psittacula Krameri, of Indische halsband leeft meestal in groep in bebost of rimboegebied rond de steden. Ze vallen met grote groepen graanvelden aan en kunnen aldus veel schade berokkenen. Nestelen in hoge bomen, en vooral in holtes. Leven van vruchten, fruit en nektar .

Het is een trotse vogel van ongeveer 40cm groot. Man heeft een donkere band rond de hals overlopend naar roze in de nek en een zwarte keelvlek. Het enige probleem bij het sexen is wel het feit dat de man pas in zijn derde (soms tweede) levensjaar zijn halsband krijgt en men dus dient af te wachten. Eventueel kan DNA onderzoek uitsluitsel brengen.

Om deze te huisvesten is een lange vlucht nodig (4m). Niettegenstaande het geen vernielers zijn, is het geraadzaam ze in een metalen volière onder te brengen. Zeker een nachthok voorzien, want ze zijn gevoelig voor bevroren teentjes.

Als voeding geven we best een goede mengeling met aansluitend groenten en fruit. Eivoer , grit en maagkiezel mag uiteraard ook niet ontbreken. Verse takken versmaden ze ook niet, dit leidt hen ook af en ze zijn er urenlang mee bezig. (Er zitten ook bruikbare stoffen in)

Het best ook 2x per jaar ontwormen.

Het zijn vroege kwekers die tevreden zijn met een nestblok van 50 x 25 x25 (invlieggat van 8-9 cm). Daarin leggen ze 4-6 witte eieren en broeden 23 dagen. De jongen blijven 5 weken in het nest en daarna nog 2-3 weken bij de ouders.

We kunnen ze ringen met ringen van 6,5 - 7 mm op de dag dat hun ogen open gaan (10-15dagen oud)

Er zijn talloze mutaties van deze prachtige vogel te vinden.

Ikzelf bezit blauw/ino, blauw/lacewing, blauwe lacewing en blauw cinnamon

© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin