Port-Lincoln parkiet

De bernardius zonarius zonarius heeft ook een aantal ondersoorten, zoals de twenty-eight, de bleke, en tussenvormen..

In het kustgebied zijn ze overwegend groen van kleur, in groene gebieden verdwijnt het groen voor geel.

Ze leven in dicht struikgewas en open bebossing. Ze hebben de mens gevolgd en passen zich vlot aan. Ze richten heel veel schade aan aan de plantages van graan en fruit en zijn daarom het ganse jaar onbeschermd.

Grootte: 38 cm

Man en pop lijken op elkaar. De P-L is overwegend groen, kop is matzwart, wangen en hals zijn blauw tot onder de snavel. Tussen mantel en nek zit een gele band. De rugkleur is donkergroen en de stuit is blauwgroen. Een gele buik en donkergroene borst, de onderbuik lichtgroen. Groene vleugels met blauwe randen, een donkergroene staart met een blauwe onderzijde. De snavel is hoornkleurig, de poten zijn grijs met zwarte nagels.

De pop is wat kleiner als de man en is ook matter van kleur. De man glanst meer. Kop en snavelbreedte helpen ook bij het bepalen van het geslacht. Poppen hebben een witte streep aan de onderzijde van de vleugel, mannen verliezen die na 1 jaar, als ze volledig op kleur zijn.

Ze moeten als koppel apart gehouden worden en niet naast familiegenoten gehuisvest worden, daar ze in het broedseizoen nogal vechtlustig zijn.

Ze verdragen ons klimaat wonderwel. Om hun knaaglust in te dijken dien je het best twijgen toe.

Best ook de vogels als jongen te laten koppelen, ouderen kunnen problemen geven.

Na 1 jaar zijn ze geslachtsrijp, maar ze zijn beter ouder om mee te kweken. Ze maken volop ruzie tijdens de broed- periode.

Een nestkast van 60 hoog, 20x20 grondvlak en een invliegopening van 8 cm met molm en spaanders en turf op de bodem is ideaal. Begin maart best op te hangen. Ze leggen 4-7 eitjes en broeden 21 dagen. Ze laten nestcontroles toe, maar toch is het best deze te doen als ze van het nest zijn. Na 35 dagen vliegen ze uit en zijn na 3 weken zelfstandig. Bij een tweede legsel vang je best de jongen uit om ze te beschermen tegen de agressieve man.

Ze zijn tevreden met een goede parkietenmengeling, fruit, eivoer, kiemzaad, grit en maagkiezel.

Mutatie: blauw - donkerfactor - bont

Niet verwarren met de twenty-eight: die heeft een groene buik i.p.v. een gele