Pyrrhura molinea 

De pyrrhura molinea of groenwangparkiet is een Zuid-Amerikaanse vogel. Hij komt voor in de grootste gebieden van Bolivië en Brazilië

Er zijn een vijftal ondersoorten van benoemd, maar men vermoedt dat het allen dezelfde zijn, met modificaties per landstreek (door voeding enz..).

Men gebruikt het meest de Latijnse naam, omdat de naam in andere talen wel eens verschilt en dit voor enorme verwarring kan zorgen.

Veel liefhebbers hebben schrik om Zuid-Amerikaanse vogels te houden. Die schrik uit zich het meest in het "lawaai" maken. Molinea's hebben geen onoverkomelijk geluid. Enkel bij storing kunnen ze een minuut of twee lawaaierig doen, maar het is doenbaar.

Een mengeling voor grote parkieten is hier op zijn plaats. Verder zijn het grote fruiteters (appels) en moet steeds grit, maagkiezel, sepia voorhanden zijn. In de kweek of de aanloop ertoe ook een eivoer voor grote parkieten voorzien, waarin je gekiemd zaad mengt.

Zij baden ook dagelijks. Dus tijdig badwater voorzien.

Het ganse jaar door stel je een nestkast ter beschikking. Het liefst een omgekeerde "L" Zij gebruiken die als slaapplaats. Anders hangen ze aan het gaas, met soms bevroren tenen tot gevolg. Deze gaan dan jeuken en de vogels bijt ze af!

Op een leeftijd van 8 maand zijn ze reeds kweekrijp!

De vogels leggen een 5-tal eieren die ze gedurende 22 dagen (goed drie weken) bebroeden. Ring ze het liefst met ringmaat 5,5mm op de dag dat de ogen zich openen. De jongen verlaten na een 60 dagen het nest (blijven dus lang in het nest).Zij kunnen om het even op welk moment overgaan tot kweek, zowel winter als zomer. Ze hebben dus geen vaste periode ("In mei legt elke vogel een ei"... lappen ze aan hun laars). Dus laat ze hun gang maar gaan..

De molinea heeft reeds heel wat kleurmutaties: blauw, cinnamon, hypoxantha(=opaline), pine-apple en combinaties van al deze factoren (b.v. cinnamonblauw,..). Er zijn waarschijnlijk nog weinig zuivere wildkleuren te vinden, buiten de poppen dan.

Het grootste probleem is de geslachtsbepaling. Er is geen onderscheid tussen man en pop. 2 mannen of 2 poppen samen hebben precies dezelfde gedragingen als een koppel! Hier kan enkel DNA of endoscopie uitsluitsel geven. Koop dus steeds vogels met een geslachtsbewijs!

Bij de poppen is het enigszins anders. Bij hen kan door vererving soms het geslacht bepaald worden (b.v. uit een split cinnamon man worden cinnamon poppen geboren). Bekijk dus goed het kweekboek van de kweker!

Momenteel is de molinea dé vogel in opmars. Waarschijnlijk wel door zijn gamma aan mutaties en zijn vlot kweken.

Heel wat andere pyrrhurasoorten sieren ook de volières: frontalis, egegria, pictapicta, rodogaster, rupicola, cruentata,... de ene soort al prijziger dan de andere.

© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin