Weetjes, tips, handigheden...

Wanneer moet men ringen? Voor alle vogelsoorten groot of klein geldt: de dag dat de ogen open gaan. Bij kleine vogels is dat mss de derde dag, bij kanaries na een week en bij grote parkieten 11 dagen.. probeer steeds of de ring er niet weer afschuift. Teruggeschoven ringen in het nest kunnen voor vergroeiing van het gewricht zorgen en b.v. de achterteen vooruit doen groeien, waardoor grip op de zitstok moeilijk wordt en zeker bij het paren voor problemen en onbevruchte eieren zorgt.

Wanneer begint het broeden ??? Let op de grootte van het nest. Bij het meeste gevallen is het zo, de helft +1 of de helft en afgerond naar boven. B.v.  4 eieren: 2 = 2 en voeg daar 1 bij, dat is op het derde ei. 5 eieren: 2 = 2,5 en afgerond 3, dus ook het derde ei.

Een goed koppel "schijt" op dezelfde hoop.(aloud gezegde bij kwekers)

Klikt het niet tussen een koppel? als je nog een koppel hebt, de koppels uiteen halen en gekruist herkoppelen.  Zoniet uiteen halen en na paar weken herkoppelen.

Kromsnavels hou je het best apart . En soortgenoten het liefst niet naast elkaar, best een ander stel ertussen plaatsen of helemaal afschermen. Zodat ze elkaar niet zien, dichte wanden dus.

Kalme parkietensoorten: valkparkiet, bergparkiet, Catharina, stanleyrosella en neophemasoorten. Kakariki's zijn niet agressief maar enorm nieuwsgierig en verstoren aldus de nesten van andere vogels.

Bepaalde planten bloeien op bepaalde tijdstippen en dat heeft zijn reden: in maart het klein hoefblad en dat is goed voor broedsheid en voor de bevruchting der eieren. In september het boerenwormkruid, goed middel tegen wormen. Weegbree voor de rui in augustus.

Hoe zie je dat een pop tegen het leggen zit? Ze heeft een gezwollen onderbuik, de rug stoot op en de staart gaat afhangen. De rechte ruglijn met de staart is onderbroken.

Look in het drinkwater is wormafdrijvend. Wormen verdragen geen look en verlaten het lichaam.

Hoe doe je veren glanzen (met oog op TT)? Doe wat glycerine in het lauw water dat je op de vogel verstuift.

Tip tegen bevriezen drinkwater: zet de waterschaal(geen plastic) boven op een omgekeerde aarden bloempot (met opening in) en onder de bloempot leg je een brandende gloeilamp.

Zit een vogel dik? Spuit wat lauw suikerwater in de krop (liefst met pipet of kropnaald). Dit geeft direct energie (denk aan cola bij diabetici) zodat ze weer de kracht hebben om zelfstandig te kunnen eten. Zet de vogel ook warm om geen energieverlies te hebben die hij nodig heeft voor herstel.

Bijverlichting? Het best de dag eenzijdig verlengen. Dus enkel 's morgens vroeger licht maken, dan kan 's avonds elke vogel gaan slapen op het natuurlijk dagritme zonder dimmer te moeten inschakelen (en bijhorend nachtlampje dat dan moet branden).

Plukken de ouders de jongen? Leg de nestkast open! Geeft licht in de kast. Bij grotere jongen kan je ze samen in een hoek in de kweekkooi zetten. Voor nestkasten die buiten de kooi hangen: voorzie plexiglas in het bovendeksel. Je kan dit toedekken of open laten volgens nood.

Ontsmetten van een broedblok na een eerste ronde b.v. onderdompelen in kokend water. Als het broedblok ergens overwintert kan je het doen met dettol of javel, maar niet tijdens de kweek zelf. De geur in het nestblok schrikt dan af.

Tip: hang de nestkast een paar cm van de wand, dit helpt tegen luis!(je kan een stukje VAPONA strip ertussen steken) Ook kweekkooien stapelen met een stukje strip ertussen. 1cm² per hoek is voldoende.

Nog tegen luis: de naden met vaseline insmeren. De (bloed)luis kleeft eraan.

Voeder en waterbakjes in emmer met javel (bleekwater) laten inweken. Zijn zo ontsmet!

Zitstokken zijn het best uit natuurhout: takken van wilg, els, berk,.. verschillende diktes voor pootjesgymnastiek en zacht hout om op te knagen en is warm aanvoelend. Kunststof en metaal uit den boze tijdens de winter: tenen bevriezen!

Tegen luis: tabak of tabakstelen onder in het nestblok of onder de snippers mengen.

Ontwormen: ontwormingsproduct op een stukje appel doen.

Muizen buiten volière houden kan door fijn volièregaas in L te plooien en in de grond te graven met vlakke opstaande kant naar binnen en de platte naar buiten. Als een muis graaft langs randen en muren, botst ze dan wat dieper op gaas en kan er niet door.

Vermijd tefal braadpannen te gebruiken op plaatsen waar vogels opgekooid staan. Menigeen viel al dood van de dampen. De stof PFOA (perfluoroctaanzuur), die gebruikt wordt voor de vervaardiging van teflon, is giftig en zou voor de mens ook kankerverwekkend zijn.

Wie een goed kweekboek (kweekfiche) bijhoudt, datum van eileg e.d. kan ook de eieren met een alcoholstift tekenen. Eerste ei 1 stip, tweede ei 2 stippen, 3 stippen... Je weet dan steeds welke eieren er uitkwamen of schier waren. Handig! ( de tussenpozen van het kippen kan je ook zo volgen). Je kan er eventueel verschuiven onder een ander stel, want de laatste eieren raken soms bevuild door de groter wordende jongen en die zijn dan ook verloren.

Bij nestcontrole eerst eens "kloppen voor je binnengaat". Op de duur herkennen ze dat geluid en schrikken niet meer op en aldus wordt de kans kleiner  dat  eieren beschadigd worden door gehaast verlaten van het nest.

Als er jongen gekipt zijn: Zorg steeds dat je de twee helften van de eischaal uit het nest verwijdert, want het gebeurt regelmatig dat zo een schaal over een ander ei schuift, waardoor het jong van dat ei de eischaal niet kan breken of er zuurstof tekort is en dus sterft.

Als er een klein deukje in een ei is (en het vlies niet beschadigd is) kan je proberen dit te dichten met wat nagellak. Maar gebruik er zeker niet teveel, dit sluit de poriën af en stokt het ademen... 

Muizen? Spinnen? Gelukkig kun je die vervelende knaagdieren makkelijk terug naar buiten jagen. De oplossing? Een zakje muntthee. Muizen vinden de geur van munt en thee maar niets. Daarom combineer je dus best de twee, om er zeker van te zijn dat ze je huis echt geen leuke plek vinden om te vertoeven. Leg de theezakjes op plaatsen waar je uitwerpselen ziet liggen en bij gaten en kieren. Ook een muntplantje op de vensterbank geeft al voldoende geur om ze te verjagen. Extra leuk: met munt verjaag je eveneens alle spinnen. Doe wat pepermuntolie op een watje en leg ze overal in huis.

© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin