Kiemzaad maken

Kiemzaad is geen gewone parkietenmengeling, maar een samenstelling van zaden met een vlugge ontkieming, praktisch allen rond hetzelfde tijdstip. Hierin vind je katjang, cardi, koolzaad, tarwe, radijs,...

Het laten kiemen gaat eigenlijk heel makkelijk :

Een eerste manier (goedkoopst):

Je neemt een schotel en vult de grond met kiemzaadmengeling. Daarover laat je lauw water lopen, zo dat het zaad goed overdekt is. Laat dit op een warme plaats  gedurende 24u afgedekt inweken. Na 24 u giet je alles door een vergiet en spoel nog eens na (ook de schotel).

Het opgezwollen zaad gaat nu weer in de schotel en die wordt nu afgedekt met een plankje, alu-folie of wat dan ook, liefst donker.

Laat dit nu weer 24u op een warme plaats staan en de kiempjes verschijnen. Indien je het klaarmaakt in een koudere periode, kan het ook 48u duren.

(kiemen op de foto zijn al wel wat lang, ze mogen heel wat korter zijn)

Spoel nu weer het gekiemde zaad uitvoerig en meng een deel onder je klaargemaakt eivoer.

Een tweede manier: 

Met de bio-set.

Deze set bestaat uit een toren van 2 donkere schotels en 3 klare. Alle schotels hebben groeven(waar water in blijft staan) en een hevel (een overloopje), enkel het onderste niet, omdat deze het water moet opvangen.

De toren wordt als volgt opgesteld: de donkere zonder overloop staat onderaan, de klare worden erboven gestapeld en de donkere met overloop staat bovenaan.

Vul nu de 3 klare met kiemzaad (enkel de grond bedekt!) (eventueel kan ook het donkere bovenste gebruikt worden). Maak dat het geheel goed stabiel en waterpas staat op een warme plaats. Giet de bovenste schotel boordevol lauw water. Het water loopt via de hevel naar de tweede schotel, zo naar de derde.... Er blijft in elke schotel zo'n 2 à 3 mm water staan. De onderste schotel kan je uitgieten of laten staan tot 's anderendaags.

Indien 's anderendaags nog geen kiemen te zien zijn, dan giet je weer lauw water bovenaan (onderste moet op dat moment LEEG zijn).

Als er kiemen te zien zijn kan je nu schotel per schotel grondig spoelen en serveren (valt te bezien hoeveel je er nodig hebt)

Als je weinig vogels hebt kan je ook de schotels met een dag verschil opvullen, zodat je voor drie dagen na een "vers" gekiemde zaden hebt. Het leeggekomen schoteltje kan je weer uitwassen en opnieuw opvullen 

Er is nu een nieuw toestel op de markt. Lijkt op zo'n bioset maar houdt zichzelf warm en besproeit zichzelf ook. Is dus elektrisch. Prijs rond de 70€