Rosella



Mijn eerste ervaringen met de rosella parkiet.

(Of hoe de kweek van een koppel aanstekelijk kan werken op de kweker)

Eind 2006 kocht ik op de beurs in Emelgem een koppel rubino rosella's. Ze waren ongeringd, maar hadden toch al een mooie rode kleur, maar nog niet het donkerrood van overjaarse. Dus jonge vogels. De verkoper beloofde me plechtig op zijn communiezieltje dat ze onverwant waren en van de eerste ronde. Koen (VdK) adviseerde me om ze toch maar te nemen en voor de prijs moest ik het zeker niet laten...en ook.. deze vogels stonden reeds een tijdje op mijn verlanglijstje.

Het koppel verstond elkaar wonderwel en in het voorjaar werd een achtkantige nestkast verkozen (60cm hoog) boven een schuine inloper, die ook een paar keer bezocht werd, maar blijkbaar niet voldeed aan hun wensen.

Al vrij vlug volgden 4 eieren. Ik durfde bijna geen nestcontrole doen, want de pop was een stevige broedster. Maar na een maand was er nog niks... effe gekeken dan en idd... schiere eitjes.

Kort daarna volgde een tweede nest met dit keer 3 eieren... ze bleken weer onbevrucht. Dus... vogels te jong naar mijn gedacht en de hoop op nakomelingen verplaatst naar 2008.

Groot was mijn verbazing dat ze aan een derde legsel begonnen. Ik probeerde nu toch een regelmatige nestcontrole en zag tussen de 4 eieren er twee steeds donkerder worden. De hoop op jongen was er..

Begin juli kipte een eerste eitje, maar 's anderendaags lag het jong dood. Vlug het andere bevruchte eitje onder een koppel roodruggen gelegd dat net begonnen was met uitkippen. Hier kipte de rosella ook uit en groeide wonderwel op met nog 5 roodruggen erbij.

Dit jong bleek een man te zijn. Ondertussen heb ik hem aan een vriend gegeven die uit een koppel opaline x opalinepastel een rubino kweekte. Zodoende heeft hij nu ook een stel rubino's.

In juni van dit jaar zag ik op het internet dat een kweker uit Izegem zijn rosella's van de hand deed om over te schakelen naar kaketoes. Even gaan kijken en een kweekstel wildkleur x lutino meegenomen naar huis. Groot was mijn verbazing dat dit stel direct de nestkast bezocht en de man de pop bevloog. Twee weken later lag het eerste ei in een, alweer achtkantvorig, nestblok van 55cm hoog.

Een broedsel van 4 eieren werd aangevat. 3 bevruchte eieren kipten en gaven mij 3 kleuren: een lutinopop, een pastelpop en een wildkleur/lutino man.

Als voeding krijgen mijn vogels de speciale grote parkietenmengeling van Verkindere aangevuld met ORLUX eivoer voor grote parkieten, alwaar veel dierlijke eiwitten in zitten (o.a.kreeftjes) . In dit laatste meng ik kiemzaad (Parkiet2000), wat fruitmuesli van de Aldi en biergist (vit.B complex). Regelmatig ook wat appel en ander hard fruit. Mijn kakariki's eten ook veel vogelmuur, de rosella's zijn er niet zo happig op.

Ondertussen is mijn bestand goed uitgebreid, mede door het aanpassen van mijn oude vogelverblijven. Naast de twee hogervernoemde kweekkoppels prijkt nu nog een stel opalines, een stel stanley's en een koppel pennanten in mijn volières. Ik beschik ook nog over die wildkleur/lutino en heb van mijn hogervermelde vriend een opalinepop gekregen voor erbij. Deze laatsten zullen evenwel niet tot de kweek overgaan in 2008 denk ik... maar 2009 komt ook nog (hoop ik).

Zoals u ziet hebben de rosella's mijn hart veroverd. Foto's en verdere info zijn op mijn webstek te vinden.

Gerrit Kerckhove



© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin