Witvleugelrosella

Onbekend of miskend: witvleugelrosella 

Blijkbaar valt de witvleugelrosella niet zo goed in de smaak bij het gros van de liefhebbers. Deze vogel komt niet zo vaak voor in onze volières. Het is dan ook heel moeilijk om er een te bemachtigen als men op zoek gaat.

Mijn eerste contact was bij een liefhebber die heel wat Australische vliegen heeft. In een vlucht ouders met jongen, zag ik 3 jongen met heel lichte vleugels en staart, bijna wit als je ze zag vliegen. Ik vermoedde dat het witvleugels waren, doch merkte weinig of niks aan de oudervogels. Toen ik er wat later weer was, waren de jongen verkocht aan een Antwerpenaar en die had gezegd dat het om witvleugels ging.

Ik vroeg me af hoe de vererving in elkaar zat, daar ik de oudervogels niet direct als witvleugels aanzag.

Vorig jaar was ik bij een vriend die een opaline zitten had met bleke schouders, vleugel en staart. Hij had die een paar jaar ervoor gekregen van een vriend, omdat hij al 3 jaar naeen de eieren in het nest kapot maakte. Ook hier deed hij dit al twee jaar en die vogel MOEST weg. Ik nam hem mee en haalde bij de hogervernoemde kweker een opalinepop uit het koppel waar die witvleugels uitkwamen. (nog niets wetend over de vererving) 

Ik plaatste die twee vogels samen en na korte tijd vond ik een ei. Om het zekere voor het onzekere te nemen, verving ik alle gelegde eieren door kunsteieren en onderlegde hun 5 eieren onder 2 stellen roodrug. Het bleef bij 1 nest, maar ik verkreeg wel 5 jongen. Hierin zaten twee bleke vogels. Het bleek te gaan om een cinnamon en een witvleugel: beiden poppen. De opalinemannen deed ik van de hand. De popjes hield ik verder.

Ondertussen merkte ik een zoekvraag op van Peter uit Limburg. Ik nam contact met hem op en kreeg een resem aan info binnen, alsook heel wat fotomateriaal. Ondertussen een oproep geplaatst op de site van PF en ook Eddy.S. reageerde erop en stuurde een mooie foto van een van zijn mans.

Bij Peter en Eddy heel wat wijzer geworden! De witvleugel is dus een dominante vererving en bestaat uit enkelfactorig (EF) en dubbelfactorig(DF) witvleugel.

De enkelfactorige (zie foto hiernaast) heeft een opvallende gele streep of vlek boven het oog. Het rood is minder intensief dan bij de wildkleur. De vleugelbocht (schouder) is lichtblauw en de staart is (vuil-)geel met een donkers streep langs de schacht. Het rugdek is een mengeling van groen, geel en zwarte vlekken. Deze laatsten zijn minder symmetrisch als bij de wildvorm en komen vooral voor op het uiteinde van de veer. De slagpennen zijn grijs tot wit en ze beschikken over heldere nagels.

Een echt kleurenpalet zoals je hieronder kan zien.

De dubbelfactorige vogels zijn heel wat feller geel en vertonen minder zwartpatroon dan de EF. Het zwart is eerder donkergrijs geworden. De vleugelpennen zijn bijna wit met blauwachtige schijn.

De vleugelbocht (schouder) is ook lichter blauw.

De staart alweer wat lichtergeel, maar de schachten blijven grijs.

Het rood is minder intensief.

De witvleugel kan gecombineerd worden op alle bestaande kleurslagen: wildkleur, cinnamon, pastel, opaline,... en op combinaties ervan. (b.v. foto 1 is een opalinecinnamon witvleugel) 

VERERVING:

Het gaat hier om een dominante vererving, d.w.z. dat er uit een stel waarvan er één witvleugel is, er witvleugels uitkomen, ongeacht welk geslacht. Maar het zijn dan EF.

EF x wildkleur: (of omgekeerd) 50% wild 50%EF

EF x EF: 25% wild 50% EF 25% DF

DF x wild : 100%EF

DF x EF: 50% EF 50% DF

DF x DF: 100% DF

Verdeeld over zowel mannen als poppen

Op de foto's zie je een EF en een DF.

Daar er niet zoveel kwekers zijn van deze mutatie, wil ik er graag wat energie instoppen om deze kleurslag wat meer armslag te geven.

Misschien en warme oproep naar kwekers van witvleugels om zich kenbaar te maken. Dit zou een pluspunt zijn voor alle kwekers om eens aan bloedverversing te kunnen doen en wie weet vele kilometers te besparen.

Indien je wil meewerken, mag je gerust je gegevens (naam, contactgegevens, soort) doorsturen per mail. Eenmaal gebundeld stuur ik ze naar alle deelnemers indien je dat wenst.

Tot slot wil ik Peter en Eddy danken voor hun medewerking, info en fotomateriaal.

Ik laat jullie hierboven nog even genieten van een vluchtje jonge EF's en DF's 

© 2008 parkietensite van Gerrit. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin